פורסם ב"מאקו" ב27.11.24. מחקר בחן את ההרגלים, הרגשות וההתנהגויות של נערים ונערות עם עודף משקל והשמנה בהשוואה לחבריהם בעלי משקל תקין ומצא שהפרעת קשב היא הגורם המשמעותי ביותר.
כולנו מכירים את הקשר בין תזונה ופעילות גופנית לבין משקל הגוף, אבל מחקר חדש שפורסם ב-sciencedirect שופך אור על קשר אפשרי גם בין הפרעת קשב ובין השמנת יתר אצל מתבגרים. הקשר בין הפרעת קשב והשמנת יתר מורכב ומעורר עניין רב, והמחקר החדש מצביע על קשר משמעותי בין שני הגורמים הללו, ומספק תובנות חשובות להבנת התופעה.
המחקר, שנערך בטורקיה על קבוצה של 145 מתבגרים, בחן את ההרגלים, הרגשות וההתנהגויות של נערים ונערות עם עודף משקל והשמנה בהשוואה לחבריהם בעלי משקל תקין. התוצאות היו ברורות:
הפרעת קשב כמנבא: באופן מעניין, המחקר מצא כי הפרעת קשב היא המנבא החזק ביותר לאכילה רגשית בקרב המתבגרים שנבדקו. כלומר, מתבגרים עם הפרעת קשב נוטים יותר לאכול בתגובה למצבים רגשיים שליליים.
מצב רוח והתנהגות: מתבגרים עם עודף משקל והשמנה דיווחו על רמות גבוהות יותר של דיכאון, חרדה וכעס. הם גם תיארו התנהגויות אכילה בעייתיות, כמו אכילה רגשית (אכילה בתגובה למצבים רגשיים).
הפרעות נוספות: המחקר הראה קשר בין עודף משקל והשמנה לבין הפרעות נפשיות שונות, כולל הפרעת קשב, הפרעות חרדה והפרעות מצב רוח.
מסקנת המחקר: מתבגרים עם עודף משקל והשמנה נוטים להפגין מאפיינים פסיכולוגיים דומים, לרבות, תסמיני מצב רוח מוגברים והתנהגויות אכילה לקויות, הקשורות לשיעורים גבוהים יותר של חרדה והפרעות מצב רוח, בהשוואה לבני גילם, בעלי משקל תקין. המנבא המשמעותי ביותר של אכילה רגשית היה הפרעת קשב.
תוצאות המחקר מרמזות על כך שמתבגרים עם הפרעת קשב מתקשים לווסת את הרגשות שלהם, מה שמוביל להישענות על אוכל כדרך להתמודד עם מצבי מתח או שעמום. נוסף ל כך, קושי בריכוז ובוויסות עצמי יכול להקשות שמירת תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה. תוצאות מחקר זה באות בהמשך למחקרים קודמים שמצאו קשר בין הפרעת קשב והשמנה כמו גם הפרעות אכילה.
לממצאים הללו חשיבות גבוהה עבור משפחות שבהן מתבגרים מאובחנים עם הפרעת קשב. חשוב להיות ערים לקשר האפשרי בין ההפרעה לבין השמנת יתר ואכילה רגשית, ולהתאים את הטיפול המערכתי בהפרעה, יותר מאשר להציע דיאטה כזו או אחרת.
הקשר בין הפרעת קשב והשמנת יתר מצביע על הצורך בגישה רב-תחומית לטיפול בילדים ובמתבגרים עם הפרעת קשב. טיפול מקיף, המשלב טיפול תרופתי, טיפול התנהגותי ותמיכה תזונתית, עידוד להרגלי אכילה בריאים, והתארגנות נכונה עם התזונה, עשוי לסייע הן בשיפור תסמיני ההפרעה והן בהפחתת הסיכון להשמנה והפרעות אכילה. גישה הוליסטית זו תסייע לשפר את איכות החיים של הילדים ותפחית את הסיכון לבעיות בריאותיות בעתיד.
הסיבה השונה להשמנה מחייבת התייחסות שונה
השמנת יתר מוגדרת כמגיפה עולמית, ואף שהיא אינה ייחודית לאוכלוסייה מסוימת, הרי שכבר מחקרים קודמים העלו שבקרב אוכלוסיית אנשי הקשב יש סיכוי גבוה יותר להשמנה. מה בעצם ההבדל בין השמנת יתר כללית להשמנת יתר שנגרמת כתוצאה מהפרעת קשב? שהרי התוצאה אותה תוצאה, אבל הסיבה היא שונה, ועל כן מחייבת התייחסות שונה.
אנשי הקשב מאופיינים במבנה מוחי אחר, עם פחות דופמין, שאחראי בין היתר על ריכוז ותחושת הנאה, על כן הם זקוקים לתגמול מיידי יותר מאחרים. כמו כן, התפקידים הניהוליים של אנשי הקשב לקויים, והם אחראיים על היכולת לוויסות התנהגותי, שליטה עצמית, ארגון ותכנון ועוד. הם שגורמים לאימפולסיביות, ומכאן שאנשי הקשב מתקשים יותר לשמור דיאטה לאורך זמן, או להתאפק למראה אוכל מפתה.
אנשי הקשב תופסים מכל הבא ליד, "אוכלים עם העיניים", וחוסר המיקוד שלהם בא לידי ביטוי גם בחוסר תשומת לב לכמות המזון שהם אוכלים או למידת הרעב. מחקרים קודמים מצאו כי אנשי הקשב צורכים יותר ג'אנק פוד, חטיפים, ממתקים, והרבה פחות מזון בריא כגון ירקות ופירות. אלה גם הממצאים שעלו במחקר שביצעתי בשנת 2019, שהיה הבסיס לפיתוח שיטת "תזונה קשובה".
אחת הדרכים המועילות בעבור אנשי הקשב היא סידור וארגון הסביבה מחדש, כך שיהיה פחות מקום לאימפולסיביות מתפרצת. נגישות ואטרקטיביות של האוכל יוכלו לתמוך במתבגרים בשמירה על תזונה נכונה ובריאה יותר. המפתח להצלחה הוא המודעות, וההבנה מאין נובעת ההשמנה, ומכאן ליווי של אנשי מקצוע, טיפול הוליסטי רב תחומי, כל אלה יאפשרו להצליח במשימה.
Comments