top of page
חיפוש

כולם מכורים לרשתות, אבל יש סימנים שאמורים להדליק נורה אדומה

פורסם ב"את" ב 8.4.25. אז כולנו גוללים בלי הפסקה - אבל מה קורה כשהטלפון נהיה מסוכן לבריאות הנפש, מה הקשר בין הפרעת קשב להתמכרות לרשתות, למה זה קורה, איך לזהות בזמן - ומה לעשות לפני שהאצבע נתקעת על הסטורי?



מחקר חדש חושף קשר משמעותי בין הפרעת קשב ובין התמכרות לרשתות חברתיות. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי הפסיכולוגי היוקרתי: Acta Psychologica והוא מדגיש כי קשיים בוויסות הרגשי עלולים להוות גורם מתווך מרכזי בקשר זה. החדשות הטובות: זיהוי מוקדם וטיפול יכולים לסייע בהפחתת הסיכון להתמכרות.



"ממצאי המחקר לא מפתיעים אותי כלל", מסבירה ד"ר שירלי הרשקו, מומחית בכירה בהפרעת קשב, חוקרת, מאבחנת, מטפלת ומרצה באוניברסיטה העברית. "אנשים עם הפרעת קשב מחפשים באופן טבעי גירויים מידיים ותגמולים מהירים, בשל המנגנון המוחי הייחודי שלהם, המאופיין עם פחות דופמין, והרשתות החברתיות מספקות בדיוק את זה. הלייקים, התגובות, והתוכן המתחלף במהירות, יוצרים מעין 'סערה מושלמת' עבור המוח שמתמודד עם הפרעת קשב".


במחקר, שנערך בהובלת צוות חוקרים בינלאומי, השתתפו 96 צעירים בגילאי 18-25, כשהגיל הממוצע עמד על כ-20 שנים. מתוך המשתתפים, 35 אובחנו כבעלי הפרעת קשב, בעוד 61 האחרים לא התמודדו עם ההפרעה. החוקרים בדקו את רמת ההתמכרות לרשתות חברתיות, עוצמת תסמיני הפרעת הקשב, ואסטרטגיות ויסות רגשי של המשתתפים.


החוקרים מצאו כי סימפטומים נפוצים של הפרעת קשב – הן חוסר קשב והן היפראקטיביות/אימפולסיביות – קשורים באופן מובהק להתמכרות לרשתות חברתיות. בהקשר הזה, המחקר חשף ממצא מעניין נוסף: הקושי בוויסות הרגשי מהווה גורם מתווך בין בעיות קשב לבין התמכרות לרשתות חברתיות.


זיהוי מוקדם ודרכי התמודדות

חשיבות גבוהה קיימת בזיהוי מוקדם של דפוסי שימוש בעייתיים ברשתות חברתיות, במיוחד בקרב צעירים המתמודדים עם הפרעת קשב. הבנה טובה יותר של הקשר בין הפרעת קשב להתמכרות לרשתות חברתיות עשויה לסייע בפיתוח התערבויות טיפוליות ממוקדות יותר.


החוקרים הוסיפו המלצות ודרכי התמודדות כגון: פיתוח מודעות עצמית באמצעות תרגול מיינדפולנס, חיזוק החוסן הנפשי, ואימוץ אסטרטגיות התמודדות חיוביות כמו פעילות גופנית. אסטרטגיות אלו עשויות לסייע בהפחתת ההשפעות השליליות של הפרעת הקשב, ולצמצם את הסיכון להתמכרות לרשתות חברתיות.


סימנים שאמורים להדליק נורה אדומה

"כשילד מתקשה להתנתק מהטלפון גם כשהוא עייף, כשהוא מגיב בכעס או חרדה כשלוקחים ממנו את המכשיר, או כשהוא מעדיף את הרשתות החברתיות על פני פעילויות שבעבר אהב – אלו סימנים מדאיגים. סימן נוסף הוא כשהילד מרגיש צורך להגיב מיד לכל התראה, ומתקשה לדחות את הבדיקה של הטלפון גם במהלך ארוחות משפחתיות או בזמן הכנת שיעורי בית. במקרים כאלה, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע. אם יש סימנים המעוררים חשד להימצאותה של הפרעת קשב, חשוב לגשת לאבחון ולטיפול ללא דיחוי".


חשוב להדגיש כי הפרעת קשב נגרמת ממספר גורמים גנטיים ומולדים, ולא כתוצאה משימוש במסכים. מחקרים רבים בתחום הנוירולוגיה הראו כי הפרעת קשב נובעת בעיקר משינויים במבנה ובתפקוד של המוח, במיוחד באזורים האחראיים לקשב, ארגון ושליטה על דחפים. בעוד שחשיפה ממושכת למסכים יכולה להחמיר את הסימפטומים של הפרעות קשב אצל אנשים עם נטייה גנטית לכך, היא לא מהווה סיבה ישירה להיווצרות ההפרעה. למעשה, הסביבה הדיגיטלית יכולה להיות רק טריגר שמגביר את הקשיים הקיימים, ולא גורם ראשוני להפרעה.


לאבחון מדויק ומעמיק לחצו כאן.

 
 
 

Comentarios


001-whatsapp.png
שנעבור לפרטי?

רוצה לקבל ייעוץ, אבחון או טיפול?

אני כאן בשבילך!

 

אפשר בווצאפ | 0587-151020

או במייל | hi@drshirleyhershko.com

ואפשר גם לכתוב כאן.

איזה כייף! עשית את הצעד הראשון

כל הזכויות שמורות לד"ר שירלי הרשקו

bottom of page