פורסם ב"ישראל היום" ב 12.6.24. קבלו 10 כללים שכדאי למשפחה שחיה עם ולצד הפרעת קשב לאמץ!
פורסם ב
תעשו לכם מודעות: כאשר אנו מודעים לכך שבבית ישנה הפרעת קשב לאחד הילדים או ההורים, כבר כל ההתייחסות משתנה ואנחנו מבינים: "למה הוא/היא מתנהג/ת ככה?". פתאום בהיר לנו למה היא איחרה או שכחה, למה הוא שבר או יצא גם משליטה. זה לא בגלל שהיא "עצלנית" או שהוא "חסר גבולות". זו הפרעת הקשב שגורמת לקשיים. כאשר אנחנו מבינים, נוכל לגייס סלחנות והכלה ונוכל למצוא כלים מוצלחים להתמודדות.
תעשו לכם סדר: התאימו את סביבת העבודה, הבית או הלימודים שתתאים לצרכים של הפרעת הקשב. בהפרעת קשב קיים קושי בתפקודים הניהוליים, ובתפקודי סדר וארגון. על כן חשוב לעזור בסידור סביבה מאורגנת עם שיטתיות ברורה, כמו למשל: מגירה למסמכים, הימנעות מעומס יתר של חפצים, הנחת חפצים במקום מוסכם מראש (כמו כלי למפתחות בכניסה לבית). אם קשה לכם להתרכז בעבודה או לימודים בבית, אולי כדי למצוא חדר ייעודי לכך או מקום אחר כמו משרד או אפילו בית קפה עם אוזניות אוטמות רעשים. לא תמיד צריך לשנות את האדם, לפעמים שינוי קטן בסביבה הוא שעושה את כל ההבדל.
השתמשו בכלי עבודה: ישנם כלים שיאפשרו לכם ליצור התנהלות טובה יותר. לדוגמא: אפליקציה לניהול משימות תאפשר לכם להשתלט טוב יותר על המשימות שלכם ולא לשכוח או ליצור בלגן בראש. יומן דיגיטלי יאפשר לכם לקבל שליטה על הזמן שלכם טוב יותר ולתכנן את הדברים קדימה.
צחוק ולא בצד: ההתייחסות להפרעת הקשב ולקיומה חשובה לדימוי העצמי ולהבנה של הסביבה. כאשר אנו מתייחסים לנושא רק בכובד ראש המלווה בעצבים, הכל הופך לפחות נחמד. שלבו הומור: אפשר לפתוח קבוצה משפחתית כדי לצחוק על דברים שקרו ולהפוך את זה ל"קומדיה של טעויות". ברגע שהגישה היא צחוק והכלה, הדברים הופכים להיות קלילים ומהנים יותר.
אמצעי מניעה: הימנעו מהסחות דעת שמושכות את תשומת לבכם. כבו את הטלפון הנייד (או עברו למצב "שקט") בזמן עבודה או לימודים לזמנים מסוימים, אפשר להעזר באפליקציות שחוסמות כניסה לטלפון בזמנים ספציפיים, בטלו התראות ופוש מאתרים, מיחקו אייקונים של אפליקציות ממכרות של רשתות חברתיות, השתמשו בטיימר שמודיע לכם על התחלה או סיום של משימה.
עזרה מבחוץ: לפעמים אנו נכנסים לסחרור ולא מוצאים ידיים ורגליים. לא כולם יודעים לבקש עזרה ולהיעזר בגורמים חיצוניים. אם מדובר בעזרה בניקיון הבית, או בשיעורים פרטיים לילדים, או בניהול משימות בית. כל אלה יוצרים עומס רב על אנשי הקשב, שגם ככה מתקשים בסדר וארגון, והמחיר שלהם לרוב כבד יותר מאשר עלות העזרה. קיים פי 3 סיכון לגירושין בזוגיות עם הפרעת קשב, והרבה פעמים הריבים בנושאים הללו בדיוק.
הגיע זמנך: מצאו את זמן השיא שלכם, גלו מתי אתם הכי פרודוקטיביים במהלך היום והשתמשו בזמן זה למשימות החשובות ביותר. יש אנשים שדווקא יותר סבלניים ומרוכזים בערב/בלילה ואילו אחרים בבוקר בשעות הקטנות.
לפני אפליקציית ההיכרות: כדי שלא תכנסו לסטטיסטיקת הגירושין הגבוהה בקרב זוגות עם הפרעת קשב, קבלו טיפ מספר 1 לזוגיות: תחליטו על דייט שבועי קבוע עם בן/בת הזוג - ביום ושעה קבועים, זמן הנאה וכיף שלכם ביחד. חשוב לשריין מראש זמן קבוע כי היוזמה היא עקב אכילס, ואם תצטרכו לקבוע כל פעם מחדש, זה לא יעמוד במבחן המציאות.
שולחן ערוך: נושא התזונה בא לידי ביטוי גם בקרב אנשי הקשב. הנטייה לאוכל לא בריא, לחטוף ממתקים וחטיפים, ולאכול בחוסר סדר, מאפיינים יותר את הפרעת הקשב מאשר את יתר האוכלוסייה. כדי לא להתפזר עם אוכל חשוב לדאוג לארוחה מסודרת, להכין מראש את מה שנרצה לקחת לעבודה/ללימודים בקופסאות לכל השבוע.
במלחמות אין מנצחים: ולמרות זאת חשוב לבחור אותן. אז לפני שתשברו את לוחות הברית, תבדקו טוב עם עצמכם מה באמת חשוב ומשמעותי עבורכם? גם את הגבולות שתבקשו לשים לילדי הקשב כדאי לבדוק, כדי שלא ירגישו שאתם נוקשים איתם מידי, מה שיכול להוביל לפגיעה במערכת היחסים.
Kommentare