פורסם ב"הארץ" ב 4.9.24. הפרעת קשב מקושרת בדרך כלל להשלכות השליליות שלה, כמו קושי בריכוז, חוסר סדר ודחיינות. אבל גל חדש של מחקרים מראה כי דווקא המוסחות והחשיבה הלא שגרתית הן אלו שפותחות ערוץ חיובי לחוזקות כמו יצירתיות, חדשנות ויזמות עסקית
הפרעת קשב נקשרת לרוב להשלכות שליליות. בקרב ילדים בבית הספר שלא יכולים להתרכז בשיעור (מפריעים, מפטפטים, מוסחים או מעופפים), או בבית כשהם לא מסוגלים להכין את שיעורי הבית או ללמוד למבחנים. גם בהמשך, בבגרות, הפרעת הקשב מוכרת כגורם מפריע בבית (חוסר סדר וארגון), בעבודה (דחיינות, איחורים, טעויות של חוסר תשומת לב וקושי לעקוב אחרי הוראות), או בזוגיות (שכחה של דברים חשובים, קושי להתחיל ולסיים משימות בבית וחוסר הקשבה בשיחה).
אבל גל חדש של מחקרים מראה שהפרעת קשב טומנת בחובה גם תכונות חיוביות, שיבואו לידי ביטוי בסביבה המתאימה. הגל הזה מסתמך על התיאוריה האבולוציונית, לפיה נתונים גנטיים שמגדילים את סיכויי ההישרדות עוברים בתורשה, בעוד שנתונים גנטיים שאינם נושאים יתרון - ייכחדו. לראייה, מחקרים מוכיחים כי הפרעת קשב קיימת כבר שנים רבות וכי היא לא נכחדה מהעולם.
קשב כיתרון אבולוציוני
כך למשל, ממצאים ממחקר עצמות של האדם הניאנדרטלי מעידים על קיומם של גנים הקשורים בהפרעת קשב כבר בימי קדם. יש להפרעות הקשב ראיות גם בספרות ילדים מהמאה ה-19, כמו למשל בספר "פינוקיו", והדמויות "עודד המתנדנד" ו"אפרים שעיניו בשמיים ונפל למים" מהספר "יהושע הפרוע", שמציגים למעשה תיאורים קלאסיים להפרעת קשב. גם הרמב"ם מתייחס להפרעת קשב, וישנם גם חומרים של רופא ערבי מהמאה השמינית לספירה שמתאר את התופעה.
החוקרים הסבירו שהמטען הגנטי שגורם לתסמינים של הפרעת קשב קשור גם לחיפוש אחרי מזון ולנטייה לחדשנות, כיוון שבחיים של נוודים, נטייה גנטית כזו נחשבה ליתרון
עצם העובדה שהפרעת הקשב לא נכחדה מרמזת על כך שיש בגנים המשותפים שלה יתרון בסיטואציות מסוימות. למשל, מחקר גנטי שנערך בשיקגו בדק קבוצה אתנית מסוימת בקניה. לפי הממצאים, בני הקבוצה הזו שנשאו מטען גנטי מסוג הגורם להיפראקטיביות היו בעלי גוף חסון ובריא יותר מאשר קרוביהם, שלא נשאו את התכונה הזו, כלומר זו דווקא הייתה תכונה שתרמה להישרדותם.
החוקרים הסבירו שהמטען הגנטי שגורם לתסמינים של הפרעת קשב קשור גם לחיפוש אחרי מזון ולנטייה לחדשנות, כיוון שבחיים של נוודים, נטייה גנטית כזו נחשבה ליתרון. מה שהפתיע עוד יותר את החוקרים היה שכאשר בדקו את גן ה"קשב" בקרב בני הקבוצה שהפסיקו לנדוד, עברו לאורך חיים מיושב יותר והחלו לעסוק בחקלאות, נמצא שהם סבלו יותר מבעיות בריאותיות. כלומר, לאנשים שצריכים לעסוק במכירת הגידולים שלהם הגן תרם פחות, מה שמצביע על חשיבות הסביבה המתאימה.
כוח העל של היזמים
ומה קורה כיום, בעולם המודרני שאינו מבוסס על נוודות ודורש הישרדות פיזית? מחקרים בתחום מראים שהפרעת הקשב מביאה אתה חשיבה יצירתית יוצאת דופן, שיכולה להיות יתרון גדול, במיוחד בעולם העבודה העכשווי. מחקרים אלו מצביעים על חשיבה מקורית, אמנותית וייחודית ועל יכולת לייצר הקשרים מחשבתיים לא שגרתיים ולהבחין בדברים שאחרים לא רואים או מתעלמים מהם.
אחד המחקרים המסקרנים בתחום נערך באוניברסיטת מישיגן. המחקר, שהתמקד בקשר שבין יצירתיות להפרעת קשב, מצא נטייה ליצירתיות מוגברת אצל אנשים עם הפרעת קשב, הודות לצורת החשיבה השונה שלהם ולנכונות שלהם לחקור תחומים פחות מוכרים. דווקא הסחות הדעת מהן סובלים אנשי הקשב נמצאו כאלו שתרמו לחשיבה היצירתית והמקורית. בנוסף, יכולתם של אנשי הקשב לחשוב על רעיונות רבים ומפוזרים נמצאה אף היא כגורם התורם ליצירתיות.
מחקרים אחרים בתחום מצאו כי שימוש בידע קודם יכול דווקא להשפיע בצורה שלילית על יצירתיות, וגם כאן נמצא יתרון לאנשים עם הפרעת קשב. למשל, במחקר במתבגרים עם ובלי הפרעות קשב ניתנה להם משימה של המצאת צעצוע. תחילה הוצג למשתתפים סט של צעצועים לדוגמה שחלקו תכונות ספציפיות (למשל, כדורים), ולאחר מכן, הם התבקשו להמציא צעצועים חדשים שיהיו שונים מכל הצעצועים הקיימים. הצעצועים שהומצאו על ידי קבוצת המאובחנים בהפרעות קשב היו מקוריים יותר, בהשוואה לצעצועים שנוצרו על ידי הקבוצה ללא הפרעת קשב, וכללו פחות אלמנטים של דוגמאות שהוצגו בפניהם לפני המשימה.
מחקרים מראים שיש אחוז גדול של יזמים עם הפרעת קשב. באחד המחקרים נמצא כי כמעט שליש מהיזמים הם אנשי הקשב (כשהאחוז שלהם באוכלוסייה הוא 5%), ויש חברות שאפילו מכנות את הפרעת הקשב "כוח העל של הסטרטאפיסטים"
המוח היצירתי האופייני להפרעות קשב התגלה כיתרון גם בתחום היזמות. מחקרים מראים שיש אחוז גדול של יזמים עם הפרעת קשב. באחד המחקרים שנערך בשנת 2018 נמצא כי כמעט שליש מהיזמים הם אנשי הקשב (כשהאחוז שלהם באוכלוסייה הוא 5%), ויש חברות שאפילו מכנות את הפרעת הקשב "כוח העל של הסטרטאפיסטים".
מחקר שבוצע באוניברסיטאות וירג'יניה המערבית, אוקלהומה וממפיס (טנסי), ותוצאותיו פורסמו בכתב העת International Journal of Entrepreneurial Behavior & Research, אסף נתונים מ-581 יזמים, ומצא כי לאנשי הקשב יש התנהגויות המועילות לבניית עסקים. במחקר זה צוין כי הפרעת קשב היא גורם מפתח לחדשנות, בגלל המוח ש"מקפץ" בין מחשבות וגירויים ודורש פיתוח רעיונות ומשאבים לשימוש מאוחר יותר.
תכונות אלו נמצאו כמסייעות ליזמים בהטמעת מידע, שבאופן אחר היה "מציף" אותם והולך לאיבוד. כלומר הודות להפרעת הקשב, הם שומרים על ערנות בזיהוי הזדמנויות, על יכולת הסתגלות לשינויים, כמו גם על דחף יזמי הפועל מתוך התלהבות אימפולסיבית המניעה את עצמה.
עוד נמצא במחקר כי לאנשים עם הפרעת קשב יכולת לאגור נתונים שיצוצו לשימוש בזמן הנכון, כיוון שמבנה התכנון שלהם שונה, והם יודעים לערוך חיבורים חדשים ונכונים לכדי רעיון אחד. החוקרים סיכמו כי לאנשים עם הפרעת קשב יש משאבים קוגניטיביים מיוחדים, ערנות וכוונה יזמית, כמו גם כושר הסתגלות קוגניטיבי.
לחיות את הרגע
מחקרים נוספים שנעשו בתחום, מצאו תכונות חיוביות וחוזקות נוספות – מכישורים פרודוקטיביים שיכולים להועיל בעולם העבודה ועד כישורים אישים וחברתיים מפותחים. כך למשל, מחקר נוסף שנערך בישראל ופורסם בשנת 2021 ב Creativity Research Journal בדק 258 אנשים עם הפרעות קשב, ומצא כי תסמיני הפרעת קשב היו קשורים ליצירת רעיונות בעבודה.
מחקר אחר מצא כי הנטייה "לחיות את הרגע" בהפרעת הקשב עשויה אף היא להוות יתרון משום שהיא יכולה להתבטא כיכולת אנרגטית, כאופטימיות, כהרפתקנות וכסקרנות. מאמר שהתפרסם ב-2018 באנגליה עסק אף הוא בצד החיובי של הקשב. הוא ציין את החוזקות בהפרעת הקשב, בהן: חשיבה יצירתית, מקוריות, סקרנות, מיקוד יתר, אמפתיה, יכולת נתינה, אומץ, יושרה, התמדה, אנרגיה, הומור וחוסן אישי.
גם מחקר איכותני אחר שעסק בפן החיובי של התופעה מאשש חוזקות דומות. במסגרתו השתמשו החוקרים בראיונות של קבוצת מיקוד ובראיונות חצי מובנים בקרב 76 משתתפים מחמש מדינות (ברזיל, הודו, ערב הסעודית, דרום אפריקה ושוודיה). מטרת המחקר היתה לחקור יכולות ולקויות בהפרעות קשב מנקודת המבט של המאובחנים בהפרעה. למרות שהמשתתפים דיווחו על כמה ליקויים מגבילים בחיי היומיום, הם תיארו גם היבטים חיוביים של הפרעת הקשב, ביניהם: רמות גבוהות של אנרגיה ודחף, יצירתיות, מיקוד יתר, נעימות, אמפתיה ונכונות לסייע לאחרים.
ניתן לראות אם כן כי הפרעת הקשב כוללת בתוכה גם תכונות חיוביות. הבעיה היא הרבה פעמים בהוצאתן לפועל, זאת בשל התפקודים הניהוליים הלקויים האחראים על יכולות כמו סדר וארגון, תכנון ובקרה.
על כן חשוב לערוך אבחון מעמיק ומדויק ולהתאים טיפול שיעזור לאנשים עם הפרעת קשב לממש את הפוטנציאל הגלום בהם. בנוסף, כדאי לנסות להתאים את הסביבה למצב, כיוון שישנן סביבות מסוימות שבהן הפרעת הקשב לא רק שאינה מפריעה, אלא היא יתרון של ממש. בסביבות כאלה, יתבטאו היתרונות ביתר שאת, כמו יצירתיות, מנהיגות, אמפתיה, חוסן, הומור ועוד. כך, למשל, היפראקטיביות יכולה להיות יתרון בסביבות מסוימות, כמו בספורט, בתקשורת, אמנות, עולם העסקים ועוד.
כדאי לזכור שהפרעת קשב היא לא רק חיסרון, אלא גם יתרון, ומה שיכול לעשות את ההבדל עבור אנשים עם הפרעת קשב אלו מודעות, האבחון, הטיפול והתאמת התכונות לסביבה.
Comments