top of page
חיפוש

מחקר: מה יקרה אם ייקחו לכם את הסלולרי לשבועיים?

פורסם בYNET ב 4.5.25. במחקר פורץ דרך שנערך לאחרונה חסמו למשתתפים את הגישה לאינטרנט בטלפון הנייד למשך שבועיים. מה קורה לנו בגוף ובנפש כשרשתות חברתיות, חדשות, משחקים, וויז, וולט והאפליקציה של הבנק לא זמינים לנו 24/7? התוצאות חד משמעיות אולם קשות מאוד ליישום.



הנייד שלנו הפך לאביזר המשמעותי ביותר בחיים שלנו. הוא מתלווה אלינו לכל יציאה מהבית, מונח קרוב אלינו כשאנחנו ישנים, מסייע לנו לערוך קניות, לשלם חשבונות, לקרוא חדשות וגם סתם להעביר את הזמן. המחשבה על להסתובב בעולם ללא סמארטפון – משהו שהעולם כולו עשה לפני פחות משני עשורים – נתפסת כבלתי אפשרית. מה יקרה לנו אם ייקחו מאיתנו את הנייד לשבועיים שלמים? או יותר מדויק - מה יקרה אם יחסמו לנו את הגישה לאינטרנט מהנייד למשך שבועיים ובעצם "יהפכו" את הטלפון החכם שלנו לטיפש? על השאלה הזו בדיוק ניסה לענות מחקר חדשני שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי PNAS Nexus.



על פי המחקר, חסימת הגישה לאינטרנט בסמארטפונים למשך שבועיים בלבד הובילה לשיפור משמעותי ביכולת הקשב המתמשך, בבריאות הנפשית וברווחה האישית של המשתתפים, כאשר 91% מהם הראו שיפור בלפחות אחד מהתחומים הללו.


המחקר, שנערך על ידי צוות חוקרים בינלאומי, התפרס על פני חודש ימים והשתתפו בו 467 בני אדם. כל המשתתפים הסכימו להתקין אפליקציה בשם Freedom שחסמה את כל הגישה לאינטרנט בסמארטפונים שלהם - הן דרך Wi-Fi והן דרך נתונים סלולריים - למשך שבועיים. באופן ייחודי, החוקרים עקבו באופן אובייקטיבי אחר ההיענות למחקר באמצעות האפליקציה, שתיעדה האם החסימה אכן הייתה פעילה לאורך תקופת המחקר.


חשוב לציין כי עמדה לרשות המשתתפים היכולת לשלוח הודעות טקסט ולבצע שיחות טלפון, כמו גם האפשרות לגלוש באינטרנט באמצעות מחשבים או טאבלטים. במילים אחרות, המחקר התמקד ספציפית בהסרת הדבר שהופך את הטלפון ל"חכם" - הגישה לאינטרנט סלולרי.


השיפור ביכולת הקשב המתמשך היה שווה ערך לכ-10 שנות ירידה הקשורה בגיל, והשיפור בסימפטומים דיכאוניים הייתה גדולה יותר מההשפעה המטא-אנליטית של תרופות נוגדות דיכאון

הממצאים


המשתתפים חולקו לשתי קבוצות באופן אקראי: קבוצת אחת חסמה את הגישה לאינטרנט במשך השבועיים הראשונים בלבד, בעוד שהקבוצה השנייה שימשה כקבוצת ביקורת בשבועיים הראשונים, ורק אז חסמה את הגישה לאינטרנט בשבועיים השניים.


התוצאות היו מרשימות ביותר. לאחר שבועיים של חסימת האינטרנט הנייד, נצפו שיפורים משמעותיים בשלושה תחומים עיקריים:


רווחה סובייקטיבית -  כולל שביעות רצון מהחיים ורגשות חיוביים.


בריאות נפשית -  פחות סימפטומים של דיכאון, חרדה, כעס ובעיות בתפקוד חברתי.


יכולת קשב מתמשך -  נמדדה באמצעות מבחן קשב מוכר (gradCPT).


ממצאים מפתיעים במיוחד מהמחקר היו בנוגע לעוצמת ההשפעה על התפקוד הקוגניטיבי והנפשי. השיפור ביכולת הקשב המתמשך היה שווה ערך לכ-10 שנות ירידה הקשורה בגיל, והשיפור בסימפטומים דיכאוניים הייתה גדולה יותר מההשפעה המטא-אנליטית של תרופות נוגדות דיכאון, ודומה לזו של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי.


בנוסף, זמן המסך הממוצע של המשתתפים ירד באופן דרמטי מ-314 דקות ביום (כמעט 5.25 שעות) לפני ההתערבות, ל-161 דקות (כ-2.7 שעות) במהלכה.


ההשפעה על שגרת החיים


החוקרים מצאו כי חסימת האינטרנט הנייד השפיעה על אופן בילוי הזמן של המשתתפים. בהעדר אינטרנט זמין, הם בילו יותר זמן בחברה פנים אל פנים, בפעילות גופנית ובטבע. בנוסף, ההתערבות הגדילה את התחושה של קשר חברתי, את תחושת השליטה העצמית ואת מספר שעות השינה.


אחד הממצאים המעניינים ביותר היה שההשפעות החיוביות שנמצאו נמשכו גם אחרי שהחסימה הוסרה. הרווחה האישית והבריאות הנפשית נשארו ברמה גבוהה יותר מאשר בתחילת המחקר, גם שבועיים לאחר הסרת החסימה. נתון זה מרמז שאפילו חסימת אינטרנט נייד קצרה יחסית יכולה להוביל לשינויים התנהגותיים ופסיכולוגיים ארוכי טווח.


המחקר הזה מאשש את מה שרובנו כבר יודעים בתוך תוכנו – הסמארטפון, שנועד להקל על חיינו, הפך למקור של הסחות דעת כרוניות הפוגעות ביכולת הקשב שלנו, בבריאות הנפשית וברווחה הכללית. הנתון המדהים ביותר הוא שההשפעה על הקשב היא בסדר גודל של עשר שנות הזדקנות. כלומר, התערבות פשוטה יחסית של חסימת אינטרנט בסמארטפון יכולה 'להצעיר' את יכולות הקשב שלנו בעשור.


בהעדר אינטרנט זמין, הם בילו יותר זמן בחברה פנים אל פנים, בפעילות גופנית ובטבע. בנוסף, ההתערבות הגדילה את התחושה של קשר חברתי, את תחושת השליטה העצמית ואת מספר שעות השינה.

מתברר שלמרות היתרונות הרבים שמציע האינטרנט בסלולרי, הפחתת החיבור המתמיד לעולם הדיגיטלי יכולה להוביל להשפעות חיוביות משמעותיות. בעולם שבו 90% מהמבוגרים מחזיקים בסמארטפון וכמחציתם מודאגים מכך שהם משתמשים במכשיר יותר מדי, ממצאים אלה מציעים אסטרטגיה פשוטה יחסית להשבת איזון לחיים הדיגיטליים שלנו, והיא שימוש באפליקציות חוסמות כניסה לאינטרנט (כמו: freedom).


עבור אנשים עם הפרעות קשב האסטרטגיה הזו חשובה אפילו יותר. אני רואה את הסמארטפון כמכשול משמעותי להתקדמות טיפולית. ההתמכרות לגירויים הדיגיטליים המידיים מחלישה את יכולת הוויסות העצמי ומגבירה אימפולסיביות. ממצאי המחקר הזה מספקים לנו בסיס מדעי להמליץ על 'דיאטת סמארטפון כחלק אינטגרלי מהטיפול בהפרעות קשב, חרדה ודיכאון.


לפרטים על הקורס לארגון זמן במהלכו תלמדו כיצד לצמצם הסחות דעת כמו הטלפון לחצו כאן.



 
 
 

Comments


001-whatsapp.png
שנעבור לפרטי?

רוצה לקבל ייעוץ, אבחון או טיפול?

אני כאן בשבילך!

 

אפשר בווצאפ | 0587-151020

או במייל | hi@drshirleyhershko.com

ואפשר גם לכתוב כאן.

איזה כייף! עשית את הצעד הראשון

כל הזכויות שמורות לד"ר שירלי הרשקו

bottom of page