"ציירתי במחברת במקום להקשיב": כשלקות הלמידה מסתתרת מאחורי הפרעת הקשב
- drshirleyhershko
- לפני 14 דקות
- זמן קריאה 5 דקות
פורסם ב"הארץ" ב 21.5.25. כמעט מחצית מהילדים עם הפרעת קשב מתמודדים גם עם לקות למידה – אך רבים אינם מאובחנים. למה חשוב לזהות את שתי ההפרעות, ואיך מתמודדים כשהקושי כפול?
"בכיתה הייתי מצייר בלי הפסקה במחברת במקום להקשיב. המורה היתה צועקת עליי, אומרת שאני עצלן ושאני לא מתאמץ. לקח שנים עד שהבינו שאני גם עם הפרעת קשב וגם עם דיסלקציה. ברגע שהבנתי את זה, הכל התחיל להסתדר לי בראש", שיתף דני, בן 38 (שם בדוי, כמו כל השמות בכתבה) בקבוצת הפייסבוק "אנשי הקשב".

"שניים מילדיי עם הפרעת קשב ואחד גם עם דיסגרפיה. הכי קשה זה כשהמורים לא מבינים. אומרים לי שהילד צריך להתאמץ יותר, אבל אני רואה איך הוא מתאמץ פי שניים ועדיין חווה כישלון. זה שובר את הלב", סיפרה באותה הקבוצה נורית, בת 42, אם לשלושה ילדים עם הפרעות קשב ולקויות למידה.
"כל החיים חשבתי שאני טיפשה. לא הבנתי למה אני כל כך מתקשה לקרוא מהר, למה מספרים מתבלבלים לי בראש. רק בגיל 27 קיבלתי אבחון מסודר: הפרעת קשב ודיסקלקוליה. זה שינה לי את החיים", שיתפה בקבוצה גם דניאלה, היום בת 30.
כמעט מחצית מהילדים עם הפרעת קשב סובלים גם מלקות למידה – קושי בקריאה, כתיבה או חשבון. מחקר אמריקאי מקיף מצא כי 46% מילדי הקשב אובחנו גם עם לקות למידה, לעומת חמישה אחוזים בלבד באוכלוסייה הכללית
חוק הליקויים השלובים
הפרעת קשב מלווה את האדם לאורך חייו ונחשבת להפרעה נוירו-התפתחותית, בעוד שלקות למידה נוגעת לעיבוד מידע בתחומים ממוקדים כמו קריאה, כתיבה, חשבון או שפה. אף שמדובר בשתי אבחנות שונות, הן שזורות זו בזו לעתים קרובות – עד שקשה להבחין היכן מסתיימת האחת ומתחילה השנייה.
כמעט מחצית מהילדים עם הפרעת קשב סובלים גם מלקות למידה – קושי בקריאה, כתיבה או חשבון. מדובר בתופעה רחבה, לא שולית: מחקר אמריקאי מקיף מצא כי 46% מילדי הקשב אובחנו גם עם לקות למידה, לעומת חמישה אחוזים בלבד באוכלוסייה הכללית.
כשההפרעות מתקיימות יחד, האתגר כפול – מצד אחד קושי ברכישת ידע, ומצד שני פגיעה בעיבוד ובהפנמה שלו. ילדים עם שילוב כזה נוטים להיתקל ביותר כישלונות לימודיים, לעיתים אף מתקשים לעלות כיתה. מסקנת החוקרים חד-משמעית: כל אבחון של הפרעת קשב חייב לכלול גם בדיקה של לקות למידה – אחרת, הסיכוי להצלחה לימודית נפגע משמעותית.
הסיבה לשכיחות הגבוהה של שילוב בין הפרעת קשב ללקות למידה נעוצה במבנה המוח. מחקר שבחן סריקות MRI של ילדים עם הפרעת קשב ודיסלקציה מצא דפוס מוחי ייחודי – המשלב שינויים באזורים האחראים על שפה (המאפיינים לקות כמו דיסלקציה) לצד שינויים בקורטקס הקדם-מצחי (האופייניים להפרעת קשב). כלומר, לא מדובר בבעיה אחת עם תסמינים מגוונים, אלא בשתי הפרעות נפרדות שמצטלבות זו בזו. לכן גם ההשפעה המוחית כפולה – וההתמודדות חייבת לכלול אבחנה כפולה והתערבות מותאמת לשני הכיוונים.
לרבים ממאובחני הקשב אין אבחון ללקות למידה – ולהפך. לפעמים מאבחנים הפרעת קשב ו"שוכחים" לבדוק את הרובד העמוק של הקריאה, הכתיבה או החשיבה החשבונית. במקרים אחרים, לקות הלמידה היא זו שמוסתרת על ידי תסמיני הקשב הבולטים יותר
ארבע זוויות להבנת הקשר
לכל אחת מלקויות הלמידה אופי שונה – היא משפיעה על תחום אחר של עיבוד מידע: קריאה, כתיבה, חשבון או שפה. אבל מה קורה כשהן מצטרפות להפרעת קשב, איך מזהים את הקושי הכפול – ובעיקר, איך חיים איתו בלי להיכשל שוב ושוב?
1. הלקויות עצמן – לכל אחת סימנים משלה
דיסלקציה: לקות קריאה המתבטאת בקושי בזיהוי אותיות, פענוח מילים, קריאה איטית והבנה לקויה של טקסטים.
דיסגרפיה: קושי בהבעה בכתב – כתב יד לא קריא, שגיאות כתיב וקשיים בארגון רעיונות על הדף.
דיסקלקוליה: לקות מתמטית – קושי בתפישת מספרים, הבנת מושגים חשבוניים בסיסיים וביצוע חישובים.
לקות שפתית: קושי בהבנת שפה מדוברת או בשימוש מדויק בה, בעיקר בהוראות מורכבות, ניסוחים והסקת מסקנות מדיבור.
2. כפל הקושי - כששתי ההפרעות נפגשות
הפרעת קשב מקשה על מיקוד, התארגנות ושמירה על רצף – מיומנויות בסיסיות ללמידה. כשמוסיפים לזה גם לקות למידה, מצטרפים עיכובים בעיבוד מידע, טעויות מתסכלות וחוויות כישלון חוזרות, גם כשמושקעים מאמצים רבים. הילד נתפש כ"עצלן", הנערה מתחילה להאמין שהיא "טיפשה", והמבוגר מפתח דפוסי הימנעות. אבל זו לא בעיה של אופי – אלא של מערכת הפעלה שדורשת התאמה אחרת.
3. החמצות באבחון – כשהתמונה חלקית
לרבים ממאובחני הקשב אין אבחון ללקות למידה – ולהפך. לפעמים מאבחנים הפרעת קשב ו"שוכחים" לבדוק את הרובד העמוק של הקריאה, הכתיבה או החשיבה החשבונית. מעבר לכך, לקות הלמידה מוסתרת פעמים רבות על ידי תסמיני הקשב הבולטים יותר. אבחון מלא, רב-תחומי ועדכני הוא המפתח להבנת מקור הקשיים ולהתאמות אמיתיות.
חשוב לציין כי גם בהפרעת הקשב עצמה יכולים להיות קשיים בקריאה, בכתיבה או בחשבון. כך למשל, מחקר שבדק בני נוער מצא שגם אלו שלא אובחנו עם דיסלקציה, הציגו מהירות קריאה נמוכה וקושי בהבנה מילולית – במיוחד בטקסטים ארוכים. מסקנה: הפרעת קשב יכולה לפגוע בקריאה גם בלי לקות למידה מובהקת, בעיקר בגלל קשיים בקשב, בהתמדה ובעיבוד.
ההבדל בין הקשיים שנובעים מהפרעת הקשב עצמה לקשיים שנובעים מלקות למידה הוא מידת החומרה. ובהתאם לכך, גם הטיפול וההתאמות משתנים. לכן, חשוב לאבחן את מקור הקושי. ישנם מקרים שבהם כשמטפלים בהפרעת הקשב מצטמצמים הקשיים הנלווים לקריאה, לכתיבה או לחשבון, אך אם ישנה לקות למידה הקשיים נשארים ודורשים התייחסות אחרת.
כך למשל מצא מחקר אורך של חמש שנים שגילה שילדים הסובלים מהפרעת קשב ודיסלקציה יחד חווים פגיעה חמורה ומתמשכת בהישגים הלימודיים לעומת ילדים עם אחת ההפרעות בלבד. כלומר, שילוב של הפרעת קשב ולקות למידה הוא לא רק סיכוי גבוה יותר לכישלון – זה שילוב שמחמיר את ההשלכות של כל אחת מההפרעות.
4. כיצד זה נראה בגיל ההתבגרות ובבגרות?
בני נוער עם הפרעת קשב ולקות למידה נושאים לעיתים תחושת כישלון מצטברת ומתמשכת. הם מפתחים אמירות עצמיות פוגעניות כמו "אני גרוע בזה" או "אין לי סיכוי", ולעתים נמנעים מלגשת למבחנים, להגיש עבודות או לפתח שאיפות גבוהות. מבוגרים מגיעים לאבחון פעמים רבות רק בגיל מאוחר – לרוב בעקבות קושי בלימודים גבוהים, בעבודה או בהורות. האבחנה עצמה עשויה להביא הקלה עצומה, אך גם תחושת החמצה על שנים של אי הבנה עצמית.
מאבחון ועד ליווי: חמישה טיפים מעשיים
✐ בצעו אבחון משולב: ודאו שהבדיקה כוללת קריאה, כתיבה, חשבון, שפה, זיכרון וקשב.
✐ ערכו התאמות מדויקות: הארכת זמן בלבד לא תמיד מספיקה – לפעמים דרושות הקראת מבחנים, שימוש במחשב, דפי נוסחאות ועוד.
✐ היעזרו בטכנולוגיה: תוכנות הקראה, אפליקציות תזכורת וכלי תרגול מותאמים יכולים להנגיש את הלמידה.
✐ דאגו לליווי רגשי או קבוצתי: תמיכה קבועה יכולה לשפר משמעותית את הביטחון העצמי ואת יכולת ההתמודדות לאורך זמן.
✐ התמקדו בחוזקות: לקות למידה אינה לקות חשיבה. רבים ממי שמאובחנים עם דיסלקציה, למשל, מצטיינים בדמיון חזותי, אינטואיציה ויצירתיות יוצאי דופן.
לסיכום, כמעט כל מי שסובל מהפרעת קשב, כדאי שיבדוק אם יש גם לקות למידה – ולהפך. ההצטלבות הזו לא רק מסבירה התנהגויות שנראו בעבר כ"עצלנות" או "חוסר הבנה", אלא מאפשרת לראות את האדם השלם שמולנו – עם האתגרים, ועם הפוטנציאל. הספרות המקצועית מדגישה כי כאשר יש שילוב של הפרעת קשב ולקות למידה הטיפול צריך להתמודד עם שתיהן.
רק שילוב של הוראה מתקנת, טיפול רגשי או תרופתי, והתאמות לימודיות יביא להצלחה. אחרת – כל אחת מהבעיות תמשיך להפריע לשנייה. המודעות לקשר בין הבעיות היא לא רק עניין מקצועי – היא עניין של צדק חינוכי, תעסוקתי ואנושי. בין אם אתה הורה, איש חינוך, בוס או אדם שמזדהה עם הכתוב – ייתכן שמה שאתה מפרש כ"בעיה" הוא בעצם הזדמנות להבין אחרת. ולתמוך בהתאם.
לפרטים על אבחון מדויק ומעמיק לחצו כאן.
Comments