מדוע קשר עם בן זוג עם הפרעת קשב עלול להיות מורכב ומה הדרך להתמודד עם האתגרים השונים?
כולם יודעים שלטנגו צריך שניים. ואכן בכל מצב בו שני אנשים מתחברים ולרבות בני זוג, כל אחד רוקד את הריקוד שלו והמטוטלת תנוע מצד לצד בהתאם למשקל שכל אחד מבני הזוג יביא איתו לקשר. לאנשים סביבנו יש השפעה מאוד משמעותית על חיינו ובעיקר לבני הזוג שלנו. אבל, מסתבר, שאצל זוגות אשר הגבר מאובחן בהפרעת קשב, התמונה יכולה להיות אפילו הרבה יותר מורכבת ומטלטלת. כך בדיוק עולה ממחקר ישראלי חדש שנערך באוניברסיטה העברית. "במחקר נמצא כי נשים אשר חיות עם בן זוג בהפרעת קשב, סובלות משיעורים גבוהים יותר של דיכאון ואיכות חיים נמוכה יותר", אומרת ד"ר שירלי הרשקו, פסיכותרפיסטית, מומחית בכירה בתחום הקשב, מאבחנת ומטפלת, ששופכת אור על המחקר ועל השלכותיו.
מהי הפרעת קשב?
"נהוג לשמוע מכל עבר כיום, שאנשים טוענים שיש להם הפרעת קשב. אולם לא כך הדבר", אומרת ד"ר שירלי הרשקו. הפרעת קשב הינה מצב מוחי מולד, אשר נפוץ בקרב 5%-10% מהאוכלוסייה בעולם. נכון, כולנו מוסחים מכל הבחינות ונאלצים להתמודד עם חיים מוצפים, עמוסים ומרגשים כמו במרוץ עכברים, ולכן לא פלא שרבים בטוחים כי יש להם הפרעת קשב. אבל להפרעת קשב מאובחנת יש נתונים אשר לא משתמעים לשתי פנים. "מדובר בהפרעה נוירו-התפתחותית שכיחה, שמשפיעה על עיבוד המידע במוח והמתבטאת בקושי לשים לב לדברים, להתמקד ולשלוט בדחפים. היא מלווה בקושי להתמקד במשימה אחת, מחשבות נודדות בשל הקושי לסנן גירויים חיצוניים, יש נטייה לשכחנות, היפראקטיביות, קושי לשבת במקום אחד, תזזיתיות, אי שקט. זה מצב רפואי של ליקוי בתפקוד המוח ואין כאן בחירה אישית", מסבירה הרשקו. "באמצעות צילומים של סריקת המוח אפשר לראות חד משמעית הבדל במבנה המוחי של אנשי הקשב כי הוא קצת אחר, מפריש פחות דופמין".
איך היא משפיעה על חיינו כילדים וכבוגרים?
"הפרעת קשב מוגדרת כ'הפרעת מטרייה' אשר משפיעה על כל תחומי החיים: מאחר והיא מאופיינת בחוסר תשומת לב, ובמקרים רבים מאוד מאופיינת גם בהיפראקטיביות ואימפולסיביות, כל אלו יחד ולבד, מהווים גורם לפגיעה משמעותית בתפקוד ובאיכות החיים. לרוב נבחין בזה בקרב ילדים בגיל בית הספר כי בגיל צעיר הילד לא ממש יודע למה הוא לא יושב, לא מקשיב או רב עם כולם, ילד עם הפרעת קשב יכול להיות צמא לחברה אבל לא מפרש נכון מצבים חברתיים ולכן רוב האבחונים יעשו בגיל צעיר ובעיקר בהמלצת הצוות החינוכי. אולם לא רק. הפרעת קשב מפריעה בכל תחומי החיים, ההשפעה של הפרעת קשב הנה רוחבית ובאה לידי ביטוי החל משלב ילדות, בית הספר ועד גילאים מבוגרים אשר נתקלים בבעיות הנלוות באקדמיה, בקריירה, ביחסים חברתיים ולרבות זוגיות ואפילו בהשפעה שיש לה על הבריאות והרווחה הכללית. זה כולל בעיות שנוצרות בעקבות הנטייה להתמכרות, בעיות רגשיות, דיכאון, חרדה, הפרעת אכילה והרשימה ארוכה".
ספרי לנו על המחקר החדש שנערך באוניברסיטה העברית
"לצורך המחקר החדש, גייס הצוות 100 זוגות ישראלים הטרוסקסואלים בהם הגבר אובחן עם הפרעת קשב. זוגות אלו קיימו מערכת יחסים במשך כ-9 שנים, כאשר 65 זוגות היו נשואים ו-35 חיו יחד תחת קורת גג אחת. כ-3 מתוך 5 נשים (59%) מהנשים במחקר, חוו תסמינים של דיכאון. עוד עולה כי שיעור זה קרוב ודומה לבני משפחה אשר מטפלים ומסייעים לאנשים אהובים הקרובים להם להתמודד עם בעיות בריאות כגון אוטיזם, הפרעות קצב לב, מחלת אלצהיימר ואובדן כליות, כך דיווחו החוקרים.
אותן נשים מקבוצת מחקר זו דיווחו גם על איכות חיים נמוכה יותר מאיכות חייהם של האנשים שבני זוגם סובלים מאתגרים בריאותיים כמו סכיזופרניה, דיכאון, חרדה ושבץ מוחי, כפי שהראו התוצאות".
איך הסבירו זאת החוקרים?
"ממצאים אלו מדגישים את חשיבות ראיית הפרעת הקשב כמצב המשפיע לא רק על האדם עצמו אלא גם על מערכות היחסים הקרובות שלו, הסבירו החוקרים. עוד מראה המחקר את החשיבות שיש לתת בהתייחסות הטיפולית ובכלים שיש לתת לנשים אשר חיות לצד בן זוג עם הפרעת קשב. חשוב לנקוט בגישה הוליסטית יותר לטיפול, ולהציע הן לאנשים והן לזוגות את הכלים הדרושים לשיפור איכות חייהם".
במחקר אליו מתייחסת הרשקו גם הגברים וגם הנשים מילאו שאלונים הקשורים לתסמיני הפרעת הקשב של האיש שלהן, מדדי הנשים גם נבדקו, אם בהתייחס לדיכאון, איכות חיים ומדדים אחרים של רווחה. התוצאות הראו שככל שהאיש נפגע יותר מתסמיני הפרעת הקשב שלו, כך גדל הסיכוי של האישה לפתח תסמינים דיכאוניים או לדווח על איכות חיים נמוכה יותר. באופן דומה, נשים דיווחו על איכות חיים טובה יותר אם גברים לקחו את התרופות שלהם באופן עקבי יותר. "ממצאים אלה עשויים לרמז כי טיפולים פרמקולוגיים עשויים להשפיע לטובה גם על בני הזוג וגם על אנשים עם הפרעת קשב". התוצאות מצביעות על כך שנשים יכולות לנהל חלק מההשפעות השליליות הללו על ידי טיפול בעצמן. נשים שהתמקדו יותר בבריאותן – התעמלו, נהנו מזמן חברתי עם חברים, לקחו זמן לעצמן – נוטות להיות פחות מדוכאות וליהנות מאיכות חיים טובה יותר, למרות שיש להן בן זוג עם הפרעת קשב.
יש אסטרטגיה להצליח בכל זאת?
"מודעות הנה 50% פתרון", אומרת הרשקו. "מודעות והעמקה בהבנה של מהי הפרעת קשב. ידע נרכש מאפשר לבת הזוג לא לקחת את מה שקורה באופן אישי. הן לומדות את בן הזוג ולא חשות כעס ותחושה שלא רואים אותן, מזלזלים בהן והן מבינות שיש כאן עניין רפואי כמו כל דבר אחר. כאשר יש מודעות, פונים לאיש מקצוע. כאשר יודעים מה הבעיה יודעים גם לאיזה איש מקצוע כדאי ללכת. כך יקבלו כלים להבין את הקשר בין ההתנהגויות שהן רואות אצל בן הזוג לבין המנגנונים הביולוגיים הגורמים לכך".
הרשקו מספקת כמה כלים משמעותיים:
לפעול: מבוגרים כיום עוברים אבחון ורבים מספרים על חווית חיים שונה אחרי, הם בעצמם גדלו בתחושות קשות ורבים לא הבינו אותם עוד מילדות. עכשיו הבינו שהם לא מופרעים, עצלנים ועוד שמות גנאי שקיבלו במהלך החיים ולכן הטיפול לאחר מכן חשוב לא פחות. טיפול לאחר אבחון, ישפיע לטובה בהכרח גם על הזוגיות. הטיפול התרופתי מטפל בהיבט הפיזי אבל חשוב לבן הזוג לאמץ גם טיפול התנהגותי אשר ישפיע על שינויים בהתנהגות שעד כה לא החמיאה לזוגיות.
שימוש בכלים: אם פעם האישה הייתה מתעצבנת ורבה על כל תסכול שהציב בן הזוג, פועלת עבורו ולוקחת על עצמה את כל העומס. עכשיו עליה לפעול אחרת, ראשית חשובה מאוד הצבת גבולות ברורים. מה אני ומה אתה. עליו לקחת אחריות על תגובותיו, פעולותיו ומעורבותו, גם במצבים שעד כה היה תלוי בבת הזוג שלו וכן עליו ללמוד לבקש את תמיכתה כאשר הוא חש צורך בכך ולאור המודעות לאותם אזורים מעוררי קושי.
להכניס הומור למערכת: כן אפשר במבט רחוק לצחוק על זה בכיף. לא הכל כל כך טראגי. אם פעם דברים מסוימים היו מעלים בה עצבים, שינוי בנקודת המבט יעשה פלאים.
שיח וחברות: זה תמיד חשוב במערכות יחסים אבל בהפרעת קשב יש במקרים רבים קושי בהבנה של התחושות, בן הזוג לא תמיד יודע לשתף את תחושותיו ומה מניע אותו לפעול כך. שיח נטול עצבים יכול לשבור את הקושי של אנשי הקשב להעלות את התחושות שלהם. גישה של תמיכה בבן הזוג, ההקשבה אליו תהיה סבלנית ומה שיאפר לו להיות פתוח יותר.
Comments