הכתבה פורסמה בעיתון "הארץ" בתאריך 12.04.21
"אתה לא מקשיב לי", "אבל אמרתי לך את זה כבר", "איך יכולת לפספס את הפגישה הזו?" "שוב שכחת לקנות חלב?" "לא אכפת לך ממני". מי מזדהה עם הציטוטים הללו? בני הזוג של אנשי ונשות הקשב מקיימים שיחות כאלו לעיתים קרובות מאוד, והפרעת הקשב נוכחת מאוד במערכת היחסים שלהם.
לפי מחקרים, אנשים עם הפרעות קשב מתקשים בהתחלת קשר זוגי, ואחרים לא מצליחים לשמור על מערכות יחסים יציבות במשך הזמן. לכ-30% מהם היו יותר מעשרה בני זוג בעבר, ומחציתם מסרו כי רוב מערכות היחסים נמשכו פחות משנה. המחקרים מראים כי הפרעת הקשב משפיעה גם על טיב הקשר - כ-55% מאנשי הקשב מגדירים את מערכת היחסים שלהם כבינונית עד רעה, והם נמצאים בסיכון גבוה פי שלושה לגירושים בהשוואה לזוג ללא הפרעת קשב.
מחקר אחר מצא כי נשים צעירות עם הפרעת קשב נמצאות בסיכון גבוה יותר להפוך לקורבן של אלימות מבן הזוג. מחקר נוסף הראה כי גברים צעירים עם הפרעת קשב הם יותר אלימים פיזית ומילולית כלפי בנות הזוג שלהם.
למה זה כל כך קשה?
הסיבות לקשיים במערכת היחסים הן התסמינים המאפיינים את הפרעת הקשב: חוסר תשומת לב, שכחה, שינויים במצבי הרוח והתפרצויות זעם, התנהגות אימפולסיבית או אגרסיבית, וגם חיפוש אחר ריגושים.
תסמינים אלה מקשים על היומיום ומגבירים את המתח בין בני הזוג. לכן זוגיות הכוללת הפרעת קשב יכולה לגרום לתחושות תסכול, כעס, בדידות, עייפות ושחיקה. היא מאופיינת יותר בקונפליקטים, חוסר באינטימיות, אי-קיום הסכמים, אי-לקיחת אחריות על המשפחה או משק הבית, שימוש מופרז באלכוהול או בסמים והתנהגות אגרסיבית.
גם בתחום המיני יכולות לצוץ בעיות העשויות להיות קשורות לתסמיני הפרעת קשב, בהם חוסר תשומת לב, חוסר ריכוז, מוסחות או חשיבה על דברים אחרים, או צורך מוגבר במין. דבר נוסף שמשפיע הוא הפרעות השינה שפוקדות 75% מאנשי הקשב, מה שגורם להם ללכת לישון מאוחר, ומכאן סיכוי נמוך יותר שבני הזוג ילכו לישון יחדיו.
הם לא עצלנים
במחקר שבו נשאלו בני זוג של אנשי הקשב מה מפריע להם במערכת היחסים איתם, הם ציינו עשרה דברים, בהם חוסר תכנון וחוסר ריכוז. דברים אלו גורמים לתפיסה מוטעית ולהאשמות שווא. אולי בן הזוג פשוט עצלן? אחרת למה הוא לא עושה? אבל זה לא מכוון. המחקר מצביע על האשם המרכזי - המוח הקדמי, שאחראי על תכנון וביצוע פעולות, שפעילותו טובה פחות. לכן לאנשי קשב קשה יותר לארגן ולסדר דברים, ולהתמיד בביצוע. הפעולות האלה דורשות מהם מאמץ משמעותי שלא ניתן לראות.
מה מפריע לבני זוג של אנשי קשב?
•לא זוכר שאמרו לו דברים
•אומר דברים בלי לחשוב
•מעופף/מתנתק/לא מרוכז
•מתקשה להתמודד עם תסכולים
•מתקשה להתחיל במשימה
•טועה בהערכת הזמן להשלמת משימה
•מבולגן
•לא מסיים פרויקטים
•לעיתים לא מגיב
•לא מתכנן מראש
לחסוך אנרגיה
חשוב שבני ובנות זוג של בעלי קשב יבינו למה אפשר ולמה אי אפשר לצפות מהם. זוגיות זה עסק מורכב, והוא מורכב עוד יותר כשמעורבת בה הפרעת קשב. לפעמים מנסים לתקן את בן הזוג עם הפרעת הקשב, על אף שזה לא אפשרי. אי אפשר להפוך אדם עם הפרעת קשב למאורגן או ללא-מוסח, אז חבל לבזבז אנרגיה ולחשוב ש"מעכשיו יהיה בסדר", כי יש דברים שלא ניתן לשנות. בני הזוג צריכים ללמוד לחיות לצד הקשיים ולמצוא דרכים יצירתיות להתגבר עליהם. מה שיכול לקצר את התהליך זה ללכת לייעוץ עם מומחה בתחום הפרעת קשב, או לקרוא את הספר "אנשי הקשב".
בעלי הפרעות קשב נמשכים אלה לאלה לעיתים קרובות בשל המאפיינים הדומים. כך הם יכולים להבין טוב יותר את בני הזוג ומאמינים כי "כולם ככה", אך יתקשו לנהל את הבית והמשפחה ("כולנו מעופפים"). הם מתקשים לשמור על הסדר והארגון בבית וחרדים מביורוקרטיה. בני זוג עם הפרעת קשב סיפרו לי שהתקשרו אליהם מהעירייה לגבות חוב ארנונה שלא שולם במשך שנתיים, ונשאלו למה הם לא שילמו. התשובה היתה: "כי ככה אנחנו". כשהילדים נכנסים לתמונה, סביר שתהיה גם להם הפרעת קשב (הרי זה גנטי), המצב מורכב עוד יותר בשל שלל הפעילויות, החוגים והאירועים שהם מביאים איתם.
מה אפשר לעשות?
לצד ההפרעות, יש גם מתנות. אנשי הקשב הם גם בני זוג כיפיים, זורמים, מתלהבים, יצירתיים, יוזמים ותומכים. אחרי שמבינים זאת, אפשר לאמץ כמה אסטרטגיות שיסייעו למערכת היחסים איתם:
1. תקשורת פתוחה - אנשי הקשב רגישים יותר לביקורת בגלל שספגו הרבה ממנה בחייהם. הם לומדים להסתיר את הקשיים בניסיון לפצות עליהם, דפוס אשר גורם לריחוק. לכן קבעו זמן זוגי קדוש ביומן פעם בשבוע, שבו אתם מקשיבים ונהנים ביחד. ואגב יומן, שתפו את היומנים שלכם (רצוי דיגיטלי) והוסיפו תזכורות.
2. עזרה חיצונית - היא נחוצה כדי לפצות על בעיית הסדר והארגון של אנשי הקשב. עזרה שכזאת יכולה להקנות שקט נפשי, להוריד לחץ וציפיות. אפשר להיעזר גם בארגון אחר של הבית, כך שיכיל פינות מוסתרות המיועדות לבלגן.
3. להפריד בין הרצוי למצוי - כל בן זוג צריך להחליט אם כדאי לו להתמקד בחסרונות ולריב על הבלגן, או לזכור את היתרונות הרבים של בעל הפרעת הקשב. מומלץ לכתוב מה אתם אוהבים בבן או בת הזוג שלכם.
4. חשיבה חיובית - אפשר להתייחס לחסרונות כיתרונות. למשל, חוסר תשומת לב לפרטים יכול להיות יתרון, ועין רכה שמכילה כישלונות זה מרגיע ונעים.
5. לצחוק - אחרי שמבינים, מנטרלים את הכעס ומשלימים עם המציאות, אפשר לראות את הסיטואציות כמשעשעות. בית עם אנשי קשב יכול להיות מלא בהומור, הכל תלוי איך מסתכלים על זה.
הפרעת קשב היא נוירולוגית. אי אפשר לתקן אותה, אבל אפשר ללמוד לחיות לצידה וליהנות מהמתנות שהיא מביאה איתה, באמצעות הבנת המאפיינים, הקשיים והחוזקות, והידיעה למה לצפות (ולמה לא לצפות).
לאבחון הפרעת קשב אפשר למצוא מידע כאן.
Commenti